Pierre Cuijperszaal

De Pierre Cuypers zaal bereikt u door stug door te klimmen nadat u de Hanze zaal gepasseerd bent. De zaal is vernoemd naar Pierre Cuypers (1827 – 1921 ), Nederlands architect. Cuypers is vooral beroemd van de bouw van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.Hij heeft de historische Sassenpoort geschikt gemaakt voor het gebruik als Rijks en gemeente archief.  In de Pierre Cuypers zaal getuigen de hoge archiefkasten hier nog van! Ook is Cuypers verantwoordelijk voor de spitse torens van de Sassenpoort aan de buitenkant.Mezekouw

In deze zaal is ook aanwezig de originele gevangenis en 3 luiken in de grond de zogenaamde “Mezekouw” die geopend werd om de vijand te bestoken met olie en pek.

 

FalconetOp de 3e verdieping was het gemeentearchief van Zwolle.
Hier waren ook de Falconetten(lichte kanonnen) opgesteld waarmee brandende vuurkogels naar beneden werden geworpen. De ronde gaten onder de ramen kun je nog steeds zien. De torens staan wat buiten de poort,op die manier kon ook het rondeel (ontmuurd plein) tussen buiten en binnen poort worden verdedigd.

SONY DSCOp de 4e verdieping kun je heel mooi zien de balkenconstructie van het dak. Hier bevindt zich ook het uurwerk.
In 1732 werd een houten klokkentoren geplaatst. De klok had eerst maar 1 wijzer voor de uren. Deze werd in 1895 vervangen door de huidige neogotische klokkentoren. Toen kwam ook de 2e wijzer voor de minuten. Er zijn 2 klokken voor de uren en voor de kwartieren.

De Sassenpoort beschikt niet over een lift!
De ruimtes zijn zeer moeizaam te bereiken voor gasten die slecht ter been zijn!